Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Glasriket

Glasbruken Orrefors och Åfors läggs ner

Torsten Jansson: ”Vi förlorar otroligt mycket pengar”
1:02 min

Stora förluster ligger bakom beslutet att lägga ner eller sälja glasbruken i Orrefors och Åfors. Antalet anställda kommer att minskas med cirka 130 personer, främst inom produktionen vid Orrefors, Kosta och Åfors. Ända sedan finanskrisen 2007 har det varit besvärligt för glaskoncernen som inte lyckats få lönsamhet i produktionen.

– Jag ser ingen möjlighet att driva vidare, säger Torsten Jansson VD och koncernchef i New Wave group.

Totalt är det 130 personer som varslas, 110 i produktionen och 20 tjänstemän.

Enligt New Wave Groups finanschef, Lars Jönsson, så har företaget haft en väldigt tuff utveckling sedan finanskrisens start och man har tappat försäljning i bland annat USA och Grekland.

– När vi har tappat i volym får vi en för hög kostnadsmassa och vi klarar helt enkelt inte av att tjäna några pengar. Vi har tagit förluster i ett antal år och därmed är vi nu tvungna att lägga ner två av bruken, säger Lars Jönsson.  

New Wave group har gjort neddragningar tidigare i bruken för att försöka anpassa volymen till efterfrågan men nu kommer alltså ytterligare varsel.

– Tyvärr har volymen sjunkit ytterligare så beslutet har vuxit fram under året som gått, säger finanschefen.

Avsikten är att nu koncentrera produktionen till glasbruket i Kosta, som fortsatt kommer att producera vissa av OKB:s produkter.

– Vi kommer ha kvar en produktion av konstglas och premiumprodukter i Kosta. Vi kommer nu göra en vändning i bolaget till att vara ett rent design- och sälj- och marknadsbolag. Vi har två starka varumärken i Orrefors och Kosta som vi jobbar vidare med, säger Lars Jönsson. 

Personalen vid bruken informeras om nedläggningarna under dagen och sedan väntar förhandlingar med fackförbunden. 

Kostnaderna för omstruktureringen beräknas till sammanlagt 212 miljoner kronor.

 

Tidigare artiklar

SR Minnen om Glasriket

Ledningen inom Orrefors Kosta Boda på väg in på möte i Kosta. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.

Från världssuccé på 1930-talet till kris och nedläggningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".