Bostadsrätterna blir fler, men bara i större städer. På mindre orter är det hyresrätterna som dominerar. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
Kalmar län

Ombildning till bostadsrätt ett storstadsfenomen

Få hyresrätter i länet blir bostadsrätter
1:29 min

Hyresrätterna blir fler i länet och ombildningarna till bostadsrätter är än så länge få, det visar statistik som SCB tagit fram åt Sveriges Radio. Det är bara i de centrala delarna av Kalmar som flera omvandlingar till bostadsrätter har genomförts de senaste åren.

– Än så länge är jag nöjd, sedan får vi se i framtiden om vi ska sälja om det kan bli någon större vinst. Idag är det faktiskt lika billigt att bo i bostadsrätt som i hyresrätt, säger en av de som köpt en bostadsrätt i centrala Kalmar.

Har man råd kan det vara förmånligt att köpa sin lägenhet om en hyresrätt ombildas till bostadsrätt, eftersom utgångpriset är lägre än marknadspriset. Det har också många i storstäderna upptäckt, men här i Kalmar län är det än så länge ganska ovanligt.

Färre bostadsrätter

Antalet bostadsrätter har blivit färre här de senaste femton åren medan hyresrätterna blivit fler.

På Boverket tror man att orsaken till det här framför allt är osäkerheten över att få tillbaka pengarna om man köper en bostadsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".