Kalmar län

Miljonpension för politiker

2:38 min

Nu förs diskussioner om att ändra spelreglerna för framtidens politiker och göra de pensioner de kan få när de slutar mindre generösa. Samtidigt fortsätter kommunal- och landstingsråd som redan slutat att kosta pengar. P4 Kalmars granskning visar att den yngsta av dem är 44 år och kan få nästan nio miljoner kronor om han fortsätter så till han är 65.

Vänsterpartiets Johnny Petersson slutade som landstingsråd för två år sen. Han har sedan dess kunna kvittera ut drygt 30 000 kronor i månaden och kan fortsätta göra det i 20 år till om han vill, utan krav på sig att söka nytt jobb.

Får han några intäkter till det aktiebolag han startat och väljer att inte ta ut det som lön så påverkas heller inte pensionen. I ett kort SMS svarar Johnny Petersson att han "inte vill exponera sig i media då han klivit av den offentliga rollen". Men samtidigt fortsätter alltså han och flera andra att kosta pengar för skattebetalarna.

Generösa villkor hos landstinget

Ett annat exempel är Folkpartiets Lars Hamrin som i snart fyra år lyft över 30 000 i månaden från landstinget, samt 54-åriga Ann Hellenborg som får knappt 11 000 i månaden som tack för sina fyra år som miljöpartistiskt landstingsråd. Eftersom landstinget är så generöst kan politikerna till och med tjäna 10 000 kronor vid sidan om utan att pensionen minskar.

Men det finns också politiker som slutat belasta sin gamla arbetsgivare. Ett exempel är Karl-Erik Nilsson från Emmaboda, där avslöjade P4 Kalmar att han drev ett eget bolag där han la intäkter och därmed kunde fortsätta få i praktiken full pension genom att inte ta ut någon egen lön. Sen några månader tillbaka står han på egna ben tack vare sin höga lön som ordförande för Svenska Fotbollsförbundet.

Centern i Nybro vill ändra reglerna

Efter vår granskning förra året har flera kommuner runt om i landet börjat se över sina regler och har eller är på väg att ändra dem. I Nybro vill Centerpartiet höja gränsen till 60 år istället för 50, som idag. Men de väntas inte få gehör när kommunstyrelsen tar upp frågan om ett par veckor.

Här i länet är nämligen inställningen överlag hos de som bestämmer att man inte själva ska ta initiativ. Utan bara göra vad Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer fram till. Även om socialdemokratiska landstingsrådet Anders Henriksson välkomnar en förändring.

– Kommer det nya rekommendationer kommer vi följa dem, säger han.

Hur aktiv är du där, du är ju med SKL-toppen?

– Vi är väldigt aktiva och vi har varit väldigt tydliga med att de orimligheter som P4 Kalmar redovisat är sånt man måste titta på så vi har tryck i frågan och det kommer presenteras förändringar.


Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst fyra år och under vissa förutsättningar även kortare tid. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst tolv år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42 800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges Kommuner och Landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

De får mest i politikerpension i Kalmar län idag:

Johnny Petersson (V), 44 år, landstinget, 32 483 kr/mån.

Lars Hamrin (FP), 64 år, landstinget, 32 373 kr/mån.

Birgitta Elfström (S), 61 år, Kalmar, 28 721 kr/mån.

Sven-Åke Svensson (KD), 61 år, Kalmar 16 346 kr/mån.

Saga Sigvardsson (C), 64 år, Mörbylånga, 15 712 kr/mån.

Ann Hellenborg (MP), 54 år, landstinget, 10 817 kr/mån.

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista