Kalmar län

Inte okej att lämna på förskola vid ledighet

1:44 min

Är det okej att lämna sitt barn på förskola fast man som förälder är ledig? Nej, svarar kommunerna i Kalmar län på den frågan. Drygt 20 kommuner av de 259 i Sverige som svarat på frågan säger att föräldrar får lämna barn på förskolan, trots att föräldrarna är lediga.

Emilie Beckman har en dotter som snart är ett och ett halvt år. Hon har inte börjat på förskola än, men nästa månad är det dags.

– Om man är ledig en dag i veckan så betyder det kanske att man har offrat annan tid, jobbat helger eller sena kvällar och då tror jag att det kan vara värdefullt att ha en dag. Jag tycker inte att det ska spela någon roll vilken dag, utan man kan ha sitt konto med förskoletimmar och sen få ta ut dem som man själv prioriterar, säger hon.

Ca 20 av 259 ger tummen upp

SVT har frågat alla landets kommuner om vad de har för regler kring barnens rätt att vara på förskolan om en förälder har en ledig dag. 259 kommuner har svarat. Ingen av kommunerna i Kalmar län har sagt att det är okej att barnet får komma om föräldern har en ledig dag – oavsett orsak.

– Är det så att man tar ledigt en dag då förutsätter jag att man tar hand om sitt barn, så är faktiskt reglerna hos oss, säger Christina Ateva, (C), som jobbar på Borgholms kommun och är ordförande i utbildningsnämnden.

Christina Ateva förklarar reglerna med att man måste dra gränsen någonstans och så verkar många kommuner i landet tänka. Men drygt 20 kommuner i landet tänker annorlunda, de tillåter att barn lämnas på förskola trots att föräldrarna är lediga.

Tycker att man borde lätta på regelverket

Småbarnsmamman Emilie Beckman tycker att man kanske borde släppa lite på regelverket även i Kalmar län.

– Jag tror inte det handlar om att man går hemma och lallar och är ledig flera dagar i veckan och då passar på att ha förskolan som någon slags barnvakt utan det här handlar om kanske en dag, att man är ledig en torsdag för att man har jobbat hela helgen. Den där dagen ska man inte haka upp sig på, jag tycker att det verkar lite omänskligt om alla politiker säger nej, säger hon.

Jessica Johansson

Reporter
jessica.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista