Kalmar län

Många missar billiga biljetter

1:53 min

Den som inte har koll på KLT:s nya rabattsystem kan gå miste om hundralappar på en enda resa. Det är framförallt på långturer till Skåne som det nu blivit uppenbart stora skillnader mellan att göra som man alltid har gjort och att se till att dra nytta av de nya rabatterna maximalt.

Caroline Edwick är van resenär från Skåne som redan har Sydtaxans rabattsystem får ofta förklara för bekanta att de ofta kan resa billigare än de gör idag.

– Jag brukar försöka säga att de ska ta det.

Folk har inte riktigt koll på det här?

– Nej definitivt inte, det behövs mer information.

Det står sydtaxan på biljettautomaten som står uppställt på Kalmar Central.

En tur och retur resa till Malmö blir en hel hundralapp billigare för den som köper de nya länsöverskridande reskassekorten som går att ladda med jämna hundralappar i apparaten och där alla resor som går in i andra län sen blir 20 procent billigare.

Funnits länge på tågen

I de flesta bussar införs rabatten fullt ut först den nionde december, men på Öresundstågen mellan Kalmar och Köpenhamn har den funnits sen förra julen, något långt ifrån alla känner till. 

Maria Buddee får dagligen informera resenärer om hur mycket de sparar på att fixa de nya korten istället för att köpa en enkel biljett.

– Det är inte alla som åker så ofta så varje gång när det är dags så är det ett nytt system tycker de.

Ju fler man åker desto mer sparar man för en familj kan det bli många hundralappar man sparar.

– Det känns jättebra, bara man klarar det när man är äldre, med alla kort och biljetter. Det får vi ses, det blir första gången för mig, säger Alike Öker.

Du ser lite skeptisk ut?

– Jag det gör jag ännu, men man vet inte, man får arbeta in sig.

Så får du rabatten

Du behöver ett resekort som är kopplat till Sydtaxan och gäller för resor till och från Kalmar län till Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Halland.

Du laddar med ett valfritt belopp från 200 kronor på resekortet och när du betalar din resa med reskassan får du 20% rabatt på en enkelbiljett.

Med reskassan kan du även betala resan för fler än dig själv. Om ni åker upp till 5 personer (varav max 2 vuxna) finns en biljett som heter Duo/familj.

Förutom att ni får rabatten ovan så blir det minst 10 procent ytterligare rabatt. Barnen åker i princip gratis.

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista