1 av 5
Anncatrin Hjernqvist från Naturskyddsföreningen på Gotland. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio
2 av 5
Demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm mot ny svensk gruvbrytning. Foto: Alexander Gagliano/Scanpix
3 av 5
Utställning där nätverket satt upp ett antal foton på människor som bor i berörda områden. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio
4 av 5
Matti Berg från Girias sameby i Norrbotten. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio
5 av 5
Nätverket samlar namn på protestlistor för deras olika aktioner. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio
Stockholm

Protester mot ny svensk gruvbrytning

1:43 min

Ett nytt nationellt nätverk mot ny gruvbrytning är på väg att växa fram i Sverige. På lördagen samlades ett tiotal organisationer från hela landet i Stockholm för att protestera mot regeringens gruv- och mineralpolitik. Bland annat företerädare för aktionsgruppen "Mot fossilgasutvinning på Öland".

Anncatrin Hjernqvist från Naturskyddsföreningen på Gotland berättar att den gemensamma aktionen startade i och med de uppmärksammade protesterna i Ojnareskogen på Gotland tidigare i höst.

– Det var många eldsjälar på Gotland som började titta på var det händer liknande saker runt om i Sverige. Man tog kontakt med dem och väckte det här intresset, säger Anncatrin Hjernqvist.

– Men var ska kalkbrotten och gruvorna etablera sig där de inte förstör djur och natur?

– Ja, det är naturligtvis svårt att säga. Men det finns ju vissa ställen som är mycket mer känsliga än andra. Det är det man borde titta igenom noggrant innan man håller på och ansöker om tillstånd och får tillstånd.

Flera hundra personer från olika organisationer i landet samlades på Lördagen i Stockholm för att protestera mot regeringens gruvpolitik. Företrädarna för de här organisationerna, som kom från Gotland, Skåne, Vätternområdet och Norrbotten anser att det i stort sett är fritt fram för stora multinationella företag att etablera sig och, som de menar, förstöra viktig natur och miljö.

Ett gruvprojekt som Matti Berg från Girias sameby i Norrbotten just nu försöker stoppa kommer att utplåna hela byn och dess rennäring, tror han.

– För mig, ur ett samiskt perspektiv, så tycker inte jag att Sverige tar ansvar för sitt urfolk. Folket och kulturen försvinner, säger Matti Berg.

Under seminariedagen som hölls i dag fanns talare från hela landet. Representanter för föreningar som bildats efter att de fått höra att gruvor är på gång i deras närområde. På eftermiddagen hölls så en demonstration på Medborgarplatsen.

Sång, tal och skyltar med texter som "Vår mark, vårt vatten, vår framtid" samlade några hundra åhörare, bland dem Stockholmaren Gunilla Thelander.

– Man måste ju gå samman. Man kan ju inte ändra någonting om man inte gör det. Jag hoppas det här initiativet kommer att leda till någonting, men jag är tveksam, säger Gunilla Thelander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista