Under året har 44 kommuner fått se livsmedelsupphandlingar överprövas till förvaltningsrätten. Foto: Roger Vikström/Scanpix.
Kalmar län

Upphandlingar prövas i domstol

"Det känns lite frustrerande"
1:32 min

Västervik och fem andra kommuner i länet har stött på patrull kring sin nya upphandling av mat till skolor och äldreboenden. Den skulle egentligen ha trätt i kraft i september, men istället har en rättsprocess dragit igång, där frågan om hur man ska se på en portion sejfilé kan bli direkt avgörande.

-  Dels tar det väldigt mycket tid allt det här med överprövning. Allt jobb man har lagt ner. Det är ju nästan ett års jobb innan man kommer igång med en upphandling, och nu står man bara och stampar, så det känns lite frustrerande, säger kommunens kostchef Gunilla Ekfelt. 

Komplexa upphandlingar

Förväntningarna var stora när Västervik och fem andra kommuner, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås och Högsby, i våras gick ut och upphandlade mat till äldreboenden och skolor. Men livsmedelsupphandlingar är betydligt mer komplexa än de flesta andra offentliga upphandlingar. 

- Det är en väldigt stor upphandling, det är sällan vi har så stora upphandlingar, säger Ulla Öhrn, upphandlingschef. 

Totalt 1300 produkter omfattas av Västerviks upphandling där företagen får lämna anbud och pris på var och en. 

Mycket står på spel

Upphandlingschefen Ulla Öhrn konstaterar att det är mycket som står på spel. Det var så jämnt mellan de två aktörer som dominerar branchen, Menigo och Martin och Servera, att frågan om en portion sejfilé kan bli avgörande för vem som vinner. 

Förvaltningsrätten gick på Menigos linje och ärendet ska nu prövas av kammarrätten. 

Hittills i år har 44 kommuner och fyra landsting fått se sina livsmedelsupphandlingar överprövas till förvaltningsrätterna. 

- Vår ambition är att inte överpröva. Är upphandlingarna genomförda på ett korrekt sätt, och utvärderingarna också, då går inte vi vidare, säger Michael Bengtsson som affärsutvecklingschef för offentliga affärer på Menigo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".