Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Västervik

"Inte kommunens fel att mamma dog"

"Ser inte att något fel begåtts "
1:21 min

Sonen till den 80-åriga kvinna som i fredags avled efter att hon försvunnit från ett äldreboende i Västervik tycker inte att äldreboendet är ansvarig för det som hänt. Efter att det i P4 Kalmar och på internet börjat komma kommentarer som ifrågasätter kommunens agerande, ville sonen Göran Holmberg berätta sin version.

– Vi uppfattade att det fanns en liten underton att något felaktigt hade begåtts av personalen. Vi vill bara säga emot detta. Vi tycker absolut inte att någonting har gått snett. Hon har haft sin frihet och hon brukar gå väldigt långa promenader. Hon har alltid kommit tillbaka, hon hittar väldigt bra, säger Göran Holmberg.

Oron växte

Eftersom deras mamma alltså ofta gick ut på kvällarna blev de först inte så oroliga när de hörde att hon var borta. Men när hon sedan under natten inte kom tillbaka så började oron växa och han reste ned från Värmland till Västervik. 

– Man har ju varit orolig för sin gamla mamma av 100 olika anledningar. Att hon ska få någon sjukdom, ramla på ålderdomshemmet eller något annat. Men det här hade vi aldrig annat. Att hon skulle avlida av en olycka, en tragiska händelse, säger Göran Holmberg. 

"De har alltid varit väldigt duktiga"

När Göran Holmberg väl kom fram till Västervik och äldreboendet var stämningen tryckt.

– Personalen var ju oerhört ångerfull och de anklagade sig själva att de hade gjort något fel. Men vi ser inte att något fel på något sätt begåtts av personalen på Gertrudsgården, utan tvärt om. De har alltid varit väldigt duktiga på att ta hand om både min mamma och de övriga boende, säger Göran Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".