Skolmaten kostar onödigt mycket när upphandling tas till domstol. Arkvifoto: Astrid Iselidh/Sveriges Radio
Kalmar län

Överklaganden dyrt för kommunerna

Bråk om sej ger dyrare mat i flera kommuner
2:01 min

Kommunerna kan förlora pengar när deras matupphandlingar sinkas. Det är Västervik och fem andra kommuner vars nya upphandling prövats i domstol. Nu väntar man på kammarrättens dom i synen på en portion sejfilé. Och tills domen kommer måste man använda det gamla avtalet som är dyrare.

– Vi bör så snart som möjligt få något besked om hur vis ka göra, om vi kan gå vidare. För det är ingen lustig situation vi befinner oss i, säger Ulla Öhrn är upphandlingschef.

Västervik, Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Vimmerby och Hultsfred har gått ihop för att upphandla mat till skolor och äldreboenden.

Det är en jätteupphandling som omfattar 1300 produkter som företagen får vara med och konkurera kring med priset om de uppfyller de krav som ställts på var och en av dem.

Förlorar pengar

I snitt beräknas priserna kunna pressas ner med 5 procent efter en upphandling, så när de nu får fortsätta handla enligt gamla avtal förlorar alltså kommunerna pengar på det.

Men konsekvenserna är inte bara ekonomiska.

I den aktuella upphandlingen har det också ställts tuffare miljö och kvalitetskrav på flera varor. Dröjsmålet innebär därför också att kommunernas omställning mot bättre livsmedel fördröjs på sätt och vis.

Kostchef Gunilla Ekfeldt har haft stora förväntningar på det nya avtalet.

– Att vi skulle få ett väldigt bra sortiment med bra råvaror. Och  att vi skulle få produkter som följde våra krav helt enkelt.

Har ni kommit dithän?

– Om upphandlingen hade varit färdig idag hade vi säkert haft ett sådant sortiment. Men på grund av överprövningen har vi inget nytt avtal idag, det är det gamla som löper på.

Bråk om en sejfilé

Just nu väntar kommunerna framförallt på en kommande dom i kammarrätten som avgör om de eller matleverantören Menigo har rätt i konflikten kring utvärderingen av en portion sejfilé.

Men det finns också andra delar i upphandling, som helt måste göras om, som handlar om frukt och grönt och bröd.

Överklagar för ofta

Sveriges kommuner och landstings jurist Mattias Sylwan tycker att det är för krångligt idag och att matleverantörerna är för nitiska i att överklaga till förvaltningsrätterna.

– Det gör att kommunerna nu blir tvungna att lägga så mycket vikt vid formalia istället för verksamhetsutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".