Arbetsförmedlingen anmäler sällan missade möten. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Missade möten för arbetslösa ska ge konsekvenser

1:29 min

Arbetsförmedlingen i länet ska bli bättre på att anmäla arbetslösa som inte kommer på de bokade möten, och som därmed för a-kassa som de inte är berättigade till. Det efter att en undersökning visat att man bara rapporterar inte ungefär vart fjärde missat möte.

– Det har med att göra bland annat att man kanske inte har hela regelverket klart för sig. Vi har många nyanställda som är i sin utbildningsprocess och inte vet exakt vad som gäller, säger Inger Schröder är chef för arbetsförmedlingen i Södra delen av länet.

– Men vi har själva tagit tag i det och har regelbundet utbildningar för att man ska vara uppdaterad på vad regelverket säger.

Men är det inte självklart att det ska rapporteras när någon inte dyker upp?

– Själklart är det så, säger Inger Schröder.

Dåligt uppdaterad och utbildad personal ska alltså vara orsaken till att man inte vidarerapporterar arbetslösa som inte dyker upp på Arbetsförmedlingen.

Men det är inte första gången Arbetsförmedlingen får sådan här kritik. Ungefär lika dåliga  som nu var Arbetsförmedlingen vid en granskning som gjordes 2008. 

-- Vi håller hela tiden på och jobbar med den är frågan, den har varit aktuell hos oss länge. Och vi har regelbundna utbildningstillfällen för personalen.   Samtidigt som vi försöker informera våra arbetssökande vad som gäller när du har arbetslöshetsersättning. Det är lika viktigt att man känner till villkoren där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista