Svea Andersson. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Kalmar

Kontanter krav på mammografin

1:13 min

"Betala gärna med kort", det har du säkert läst på olika mottagningar inom landstinget i Kalmar län. Men på mammografin på länssjukhuset i Kalmar får patienterna bara betala med kontanter. Väldigt osmidigt, tycker exempelvis Svea Andersson som P4 Kalmar träffade där.

– I sista minuten, har jag 150 kronor? Det är inte alltid man har det. Så tänkte jag ska jag börja titta efter en bankomat. Hade det varit med kort, jag tycker det hade varit smidigare, säger hon.

Sedan 2011 driver landstinget ett projekt för att avskaffa kontanthantering inom sjukvården.

Fråga om kort

Konkret har personalen på mottagningar uppmanats att fråga patienterna om de vill betala med kort eller faktura, och sen har man satt upp lappar för att påminna om vikten att betala med kort istället för kontanter.

Det innebär mindre risk för rån, en bättre arbetsmiljö för personalen och så sparar det pengar, skriver landstinget på sin hemsida.

Dessutom menar man att det är smidigare att betala med kort.

Mammografin ett undantag

Men just på mammografin på sjukhuset i Kalmar, finns ingen receptionist utan man får betala kontant i en automat. Och det finns nackdelar med det, tycker Helene Schütz.

– Det är synd att man inte kan växla. Jag hade bara 160 kr och besöket kostade 150, jag får inte tian tillbaka. Hade jag kunnat betala med kort hade det bara varit 150, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista