Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Kalmar/Stockholm

SD ville kartlägga politikers ursprung

Sverigedemokraterna ville kartlägga vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap, skriver Expressen. Ett halvår senare lämnade SD-ledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson en motion till riksdagen där de ville förbjuda personer med dubbelt medborgarskap att bli riksdagsledamöter.

Riksdagens utredningstjänst sade dock nej till utredningsbegäran.

– Det är väldigt obehagligt, rent fascistiskt tänkande. Det var bra att riksdagens utredningstjänst inte gick med på att spela med i det spelet, säger Morgan Johansson (S), ordförande för justitieutskottet till Expressen.

Thoralf Alfsson skriver på sin blogg att frågan om riksdagsledamöter med dubbla medborgarskap inte finns i Norge, eftersom man där inte tillåter dubbla medborgarskap. Det är inte helt korrekt.

Utgångspunkten i norsk lagstiftning är att man inte kan ha dubbla medborgarskap, men det tillåts i en rad fall, till exempel om man är född med dubbelt medborgarskap eller om man inte kan avsäga sig sitt ursprungliga medborgarskap.

I den norska riksdagen, Stortinget, är det möjligt att bli ledamot även om man har dubbla medborgarskap.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".