Ett tiotal nya vildsvinsfällor har testats i fält. Foto: Erland Vinberg/Scanpix.. Foto: Erland Vinberg/Scanpix
Sverige

Nya vildsvinsfällor på gång

"Vi har drivit på det här i flera år"
1:51 min

Flera nya vildsvinsfällor kan snart vara godkända för användning. Inte minst landets bönder har länge krävt att fler fällor godkänns - för att kunna hantera den växande vildsvinsstammen.

David Slottner på Jordbruksverket är en av de som nu granskar de nya fällorna.

– De flesta av de här fällorna har kapacitet att fånga flera vildsvin och en av dem är speciellt konstruerad för att kunna fånga flera, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.

Vildsvinen blir fler

Vildsvinsstammen i Sverige växer och det fort. Den milda vintern kombinerat med god tillgång på föda gör att vildsvinen på sina håll skapar allt större problem i form av sönderbökade åkrar. Det finns sedan tidigare en fälla som godkänts, men det krävs fler, större och effektivare, säger Lars-Ove Johansson som är ordförande för LRF sydost.

– Man är ju uppgiven. Bara i helgen hade jag tre samtal från lantbrukare som tänker lägga av för att de inte orkar längre, säger Lars-Ove Johansson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund sydost.

Lockar med mat

Alla fällor bygger på samma princip, det handlar om stora burar som gillras med någon form av mat. Väl inne i buren slår luckan eller dörrarna igen och därefter kommer jägaren och skjuter grisen eller grisarna om flera tagit sig in samtidigt. Kravet på fler fällor har funnits länge men frågan har dragit ut på tiden.

– Vi har ju drivit på det här i flera år för att få fler godkända vildsvinsfällor för att kunna desarmera vildsvinstammen som är oroväckande stor här i södra Sverige, säger Lars-Ove Johansson.

Alla snart testade

Totalt handlar det om ett tiotal fällor som testats i fält och med utgångspunkt av de resultaten fattar Jordbruksverket beslut utifrån djurskyddsaspekten. Av de fällor som hittills granskats har samtliga godkänts och innan sista november ska alla fällorna vara testade, sedan ger Naturvårdsverket det slutliga godkännandet.

– Jag tror att det här framför allt lokalt kan hjälpa till att hantera situationen, säger David Slottner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".