Borgholms kommunhus. Foto: Niklas Kaldner/SR
Borgholm

Lång väntan på skuldrådgivning i Borgholm

Ett års väntan på budget- och skuldrådgivning i Borgholm
0:49 min

Väntetiden till budget- och skuldrådgivaren i Borgholms kommun är 50 veckor, alltså nästan ett år. Det är betydligt mer än de fyra veckor som Konsumentverket rekommenderar för personer som vill ha hjälp med sin ekonomi. Konsumentverket vill nu se att väntetiden kortas

Under tisdagen får Borgholms kommun besök av Kronfogdemyndigheten och Konsumentverket som vill informera om hur mycket det kostar en kommun att ha skuldsatta invånare.

Sharon Lavie  på Konsumentverket tror att det kan finnas flera orsaker till den långa väntetiden.

– Det kan vara resursproblem. Det kan vara att de haft en budget- och skuldrådgivning som varit kortare köer, det kan vara att den personen slutat eller blivit sjuk. Det kan även vara att det plötsligt blivit en ökning och att man inte  kommer ifatt med arbetet.

– Man måste hela tiden utvärdera om resurserna räcker till för hur situationen ser ut just idag.

Ska ni ta dem i örat?

– Nej det ska vi inte. Vi har ingen möjliget att nypa någon i örat. Men vi vill föra en dialog och visa på att kommunen faktiskt har pengar att tjäna på att få ner de här siffrorna, säger Sharon Lavie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".