Pehr-Olov Pehrson. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Mörbylånga

Första hiv-läkaren valde Mörbylånga

Pehr-Olov Pehrson om arbetet med hiv och livet på Öland
1:44 min

På 1980-talet var läkaren Pehr-Olov Pehrson den förste i landet att ställa en AIDS-diagnos. Han var då ansvarig för hiv-mottagningen på Roslagstulls sjukhus i Stockholm. Idag arbetar Pehr-Olov Pehrson som vikarierande läkare på vårdcentralen i Mörbylånga.

Trots att det har gått trettio år, minns  Pehr Olov fortfarande mötet med den första hiv-smittade patienten i Sverige.

– Han var knappt fyrtio år när jag träffade honom. Han hade gått ner väldigt mycket i vikt, han var trött, han hostade, hade feber och såg allmänt eländigt ut, minns Pehr-Olov Pehrsson.

Symtomen stämde bra med det som Pehr-Olov Pehrsson hade läst om hiv innan. Men till skillnad från vissa kollegor som var rädda att jobba med hiv-smittade patienter, såg Pehr-Olov Pehrson sitt arbete som en kallelse.

– Det var min uppgift som ung, vid den tiden, läkare, att syssla med den här sjukdomen. Jag tog mig det uppdraget, att syssla med det här, säger läkaren.

Vikarierar som distriktsläkare

Trettio år har gått och Pehr-Olov jobbar inte lika mycket med hiv idag. Istället samarbetar han med Läkare utan gränser så att de miljontals hiv-smittade  från utvecklingsländer får rätt till medicin. 

Dessutom jobbar han en vecka i månaden som vikarierande distriktsläkare på Mörbylånga vårdcentral. Han säger att han inte alls saknar livet som infektionsläkare på Roslagtulls sjukhus.

– Nej, jag tycker det är jätteroligt att arbeta här. Det här jobbet är mera likt att arbeta i Afrika eller Asien för Läkare utan Gränser än vad det är att arbeta i Stockholm på ett universitetssjukhus.

Att Pehr-Olov Pehrson hamnat just i Mörbylånga beror på att familjen har en sommarstuga på Öland. Men livet på ön är långt från att vara idylliskt.

– Jag bor i en liten stuga på östra Öland, som inte är isolerad, har utedass och sommarvatten bara. Jag får gå och hämta vatten. Jag får se hur länge jag står ut med det, säger Pehr-Olov Pehrson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".