Konst på Västerviks sjukhus. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Västervik

Konst ska ge friskare patienter

1:15 min

Sjukhuset i Västervik hoppas att kultur kan göra patienterna friskare. Sjukhusets egna hälsoinspiratörer hade idag bett flera anställda att visa upp egna konstverk och fotografier för besökare och kollegor.

Flera tavlor, teckningar och skulpturer är dagen till ära upphängda på väggarna i korridorerna på Västerviks sjukhus. All denna konst är tillverkad av personalen. Syftet med denna kulturdag är att personalens kreativa sidor ska smitta av sig på besökarna.

– Det här är spilla över. För mår personalen bra så spiller det över på patienter och besökare. Det skapar en bra atmosfär, berättar arrangören Lotta Hartzell.

Men ska man inte alltid ha det såhär då?

– Jo det är en jättebra idé, svarar Lotta Hartzell.

Även några av dem som ställer ut, sjuksköterskorna Mona och Stefan Gelebo som idag hängt upp flera av sina fotografier på sjukhuset, vill att detta ska bli permanent. 

– Många gånger är det ju inte roligt att komma till ett sjukhus. Men jag kan se att om man kommer till ett sjukhus såhär så ser man många kreativa sätt att visa saker och ting, säger Stefan Gelebo.

– Vi har fått många spontana kommentarer i och flera önskemål om att detta ska få hänga kvar här. Så hoppas att det här väcker ett litet frö hos dem som bestämmer, säger Mona Gelebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista