Thoralf Alfsson (SD). Arkivfoto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Sverige

Ingen med dubbelt medborgarskap i Riksdagen i SD-förslag

Thoralf Alfsson om dubbla medborgarskap
3:49 min

Riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, Thoralf Alfsson, från Kalmar har lämnat in en motion till riksdagen, han vill inte att personer med dubbelt medborgarskap ska kunna  bli riksdagsledamöter. Framför allt anser han det olämpligt i utskottsarbetet där många känsliga frågor hanteras menar han.

– Är du uppvuxen i ett land och kommit till Sverige som vuxen och sedan får ett svenskt medborgarskap tror jag fortfarande du har din identitet i ditt hemland. Jag tror det finn väldigt starka band till hemlandet, och lojaliteter till hemlandet, säger Thoralf  Alfsson.

Det här förslaget har väckt starka reaktioner och kritiken från många politiker. Bland annat för att de menar att man med förslaget ifrågasetter lojaliteten hos politiker med dubbla medborgarskap.

Men Thoralf Alfsson håller inte med.

--Jag tycker vi ska ha en enkel och rak lagstiftning som ger ett säkerhetsmässigt så säkert beslutsfattande i det här landet som möjligt utan misstanke om lojalitetsproblem. Jag menar en Rysk medborgare till exempel som också fått svenskt medborgarskap ska han kunna sitta i försvarsutskottet som hanterar försvarshemligheter?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".