Produktionen är i full gång på Ljunghäll i Södra Vi. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Södra Vi

Tufft för fordonsindustrin

Ljunghäll påverkas när få köper lastbilar
1:45 min

Svenska företag som tillverkar delar till bil- och lastbilsindustrin har tufft idag med vikande marknad och flera säger upp personal. Ett företaget som just nu klarat sig utan att varsla fast personal är gjuteriföretaget Ljunghäll i Södra Vi i Vimmerby kommun. Där var man tidigt ute och anpassade sin personalstyrka efter att konjunkturen dök för ett år sen.

– Det började med att Scania var först ut med att dra ned sin produktion med 10 procent. Sen drog Scania ner ytterligare 10 procent i januari i år, säger Hans Linnér är chef på Ljunghäll.

Har minskat personalstyrkan

Sedan september har företaget minskat sin personalstyrka med 100 personer. Det har handlat om visstidsanställda och inhyrd personal. Nu är man 450 tillsvidaranställda på fabriken i Södra Vi och 250 på fabriken i Tjeckien.

I Södra Vi-fabriken rullar produktionen på i normal takt. Maskinerna pyser och fräser när de olika delarna gjuts till bilar, lastbilar och telecomföretag runt om i Europa.  

Har beredskap

Företaget tar en månad framåt i taget. Och just nu finns inga planer på varsel. Däremot har man gjort beredskapsplaner om det skulle bli sämre. 

Men Anita Westerback på metallfacket tror inte på några uppsägningar.

– Vi tycker väl att vi har den bemanning som är bra att ha för att vara trygga, fast branschen svänger upp och ner, men några varsel räknar vi inte med just nu, säger hon där hon sitter på sin fackliga kontor mitt i fabriken.

Tror på vändning

Företaget har plockat hem flera beställningar som ska köras igång nästa år. Och Hans Linnér tror på en vändning efter semestern nästa år främst på lastbilssidan. 

– Det finns en ny miljölagstiftning som träder  i kraft vid nästa årsskifte som driver på att åkerierna vill byta ut sina bilar innan de lite dyrare bilarna kommer 2014. Dessutom är lastbilsflottan ute i Europa är väldigt ålderstigen så det är dags att byta ut bilarna och det gynnar oss och lastbilstillverkarna, säger hans Linnér chef på Ljunghäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".