Arkivfoto: Thomas Kienzle/Scanpix.
Kalmar län

Svårt att tyda elräkningen

1:21 min

Har du svårt att förstå vad du egentligen betalar för på elräkningen? I så fall är du långt ifrån ensam, det visar en ny Sifo-undersökning. 40 procent av de 1 100 tillfrågade anger att just elräkningen är mycket svår eller ganska svår att förstå.

Lotta Pålsson som är familjeekonom på Swedbank tycker att det till viss del är ett misslyckande från elbolagens sida.

– Det är klart att om du som konsument inser att någon annan kan ge dig betydligt bättre och tydligare information är risken att du väljer att gå till det bolaget, säger hon.

När det kommer till elräkningen är det många som har svårt att förstå vad du som konsument egentligen betalar för. Det framkommer av en undersökning som Sifo gjort bland 1 100 svenskar. Där uppgav 40 procent att just elräkningen är mycket eller ganska svår att förstå.

– Det är många parametrar och mycket information som ska finnas med på räkningen så det är svårt att få överblick, säger Lotta Pålsson.

Hon råder alla som känner sig osäkra att kontakta sitt elbolag.

– Det är ett jättebra tips att höra av sig till sitt bolag och säga att man inte förstår. Jag är säker på att de gärna vill prata med sina kunder och ge den informationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista