Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Borgholm

Gärdslösa läggs ned – Runsten kvar

Nya bud kring skolnedläggningar
1:46 min

Kommunstyrelsen i Borgholm vill att Gärdslösa skola ska läggas ned, och att skolan i Runsten ska räddas kvar. En knapp majoritet i kommunstyrelsen röstade på tisdagen emot barn- och utbildningsnämndens förslag om att lägga ner Runstens skola. Ett slutgiltigt beslut om skolorna i Borgholms kommun fattas senare i kommunfullmäktige.

Enligt Christina Ateva (C), ordförande för nämnden, valde kommunstyrelsen därmed ett dyrare alternativ än det som var föreslaget. Barn- och utbildningsnämnden måste spara 6,4 miljoner och nu kommer man behöva spara på annat håll. Tätare grupper i förskolan och minskad personal är några tänkbara åtgärder som Christina Ateva nämner.

En av de föräldrar som har barn i Gärdslösa skola och som nu är besviken är Sofie Svensson:

– Det är lite lätt frustrerande, vi har ju räddat den här skolan en gång innan och nu är det likadant igen, säger hon.

Klockan klämtar nu för Gärdslösa skola – en liten låg- och mellanstadieskola på östra Öland som idag har 43 elever i årskurs 1-6.

Förslaget var att lägga ner i Runsten

Tidigare har barn- och utbildningsnämnden föreslagit att Gärdslösa skola skulle få vara kvar och Runstens skola läggas ner, det skulle spara mest effektivt, menade nämnden som ligger back med 6,4 miljoner.

Men de senaste veckorna har flera Runstensföräldrar skärpt tonen och sagt att de kommer att välja skolan i Gårdby som ligger i Mörbylånga kommun om skolan i Runsten försvinner. Och nu har politikerna i kommunstyrelsen alltså valt att prioritera Runsten.

– Sista veckorna har det hettat till mellan bygderna och det är klart att man får acceptera att människor kanske väljer att flytta till Gårdby för att få sin vardag att fungera. Och det är klart att det är också en extra kostnad för Borgholms kommun när vi har plats i våra skolor, säger kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson (C).

Sviktande elevunderlag

De senaste åren har antalet elever blivit färre, i till exempel Rälla och Köpings skola har elevantalet nära på halverats under 2000-talet. Den enda skola i kommunen där elevantalet legat någorlunda konstant är Runstens skola. Och Runsten och Gärdslösa är de enda skolorna i kommunen som faktiskt ser ut att öka i elevantal de kommande åren, enligt skolornas rektor.

Föräldern Sofie Svensson tycker att föräldrarna på östra sidan borde belönas istället:

– Vi som sköter oss och fixar många barn (skratt) borde få ha kvar våra skolor helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".