1 av 2
Jonas Nilsson presenterar läget i Östersjön. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
2 av 2
Jonas Nilsson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Östersjön

Torsken ökar i syrefattigt hav

Man kan köpa torsk utan dåligt samvete
5:22 min

Torsken trivs bättre i södra delen av Östersjön och nu ökar beståndet där. Det är den mest positiva signal som kommer från forskarrapporten Havet 2012 som presenterades i Kalmar på onsdagen. Annars är det fortsatt flera dystra observationer där övergödningen fortsätter att skapa problem och där de syrefria bottnarna breder ut sig.

– Östersjön mår både bra och dåligt, säger miljönalytikern vid havsmiljöinstitutet och forskaren vid Linnéuniversitetet, Jonas Nilsson, som har varit med och tagit fram rapporten.

Det finns både positiva och negativa signaler i rapporten Havet 2012. Det positiva är att torsken har ökat ganska kraftigt i södra Östersjön de senaste fem till sju åren. Men det betyder inte att vi kan konsumera torsk från Östersjön som aldrig förr.

– Däremot så kan vi utan dåligt samvete gå och köpa Östersjötorsk i affären det går alldeles utmärkt.

Vad är dystert då?

– Man ska inte glömma att det finns ganska många negativa signaler i Östersjön, till exempel har vi rekordstor utbredning av syrefattiga, syrefria bottnar i Östersjön idag. Man kan säga att nästan en femtedel av volymen i Östersjön är syrefattig idag. Det är ganska många liter.

Vad blir konsekvenserna?

– Till exempel att torsken får försämrade lekförhållanden i vissa av sina lekområden till exempel utanför Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".