Det är full produktion på fabriken i Emmaboda där Lars-Göran Nilsson är produktionschef. Foto: Xylem Water Solutions AB.
Emmaboda

Storm ger Xylem jobb i Emmaboda

1:50 min

De stora översvämningarna på USA:s östkust efter stormen Sandy har gett ordentligt med jobb för pumptillverkaren Xylem Water Solutions AB med 1 100 anställda i Emmaboda. Den här veckan skulle de egentligen ha gått ner i arbetstid. Men istället arbetas det nu för högtryck och såväl nattskift som övertidsarbete har blivit aktuellt.

Mats Hillerhag kallades in extra i helgen för att klara veckans stororder.

– Det är ju positivt, ja det är ju inte positivt med katastrofer, men för vår del är det ju bra, det är mycket jobb, men det fixar vi, säger han till P4 Kalmar.

Skulle ha gått ned i arbetstid

Egentligen var planen att Xylem Water Solutions AB skulle dra ned på produktionstakten och införa fem procents kortare arbetstid den här veckan. Det är trögt på den viktigaste marknaden Europa just nu, då bland annat länder som Spanien och Italien håller tillbaka investeringar i samhället och till exempel köper färre avloppspumpar från fabriken i Emmaboda. Men istället har fabriken växlat upp, säger produktionschef Lars-Göran Nilsson.

– Den normala åtgångstiden för den här typen av produkter är tre veckor och vi har helt enkelt tryckt ut det på en vecka för att snabbt få ut dem till våra kunder i USA.

Nattskift har satts in

Förra veckan flögs i ett första läge reservdelar över Atlanten och nu har nattskift satts in för att klara en deadline på en stor order på 250 avloppspumpar till New York och New Jersey, där det varit så stora översvämningar att det kommit in vatten i manöverskåpen och pumparna har slagits ut.

En första analys visar att hälften av alla pumpar kan behöva ersättas eller renoveras – och produktionschefen Lars-Göran Nilsson utesluter heller inte en debatt i USA som kan leda till att det görs ännu mera investeringar för att undvika liknande översvämningssituationer i framtiden.

Antalet nya ordrar oklart

Hur många nya ordrar som väntar från det utsatta området är oklart men att det kommer sysselsätta fabriken i Emmaboda även framöver är uppenbart.

– Det tror jag mig nästan kunna säga att vi vet redan i dagsläget, men det är sex månader nu för att bilda sig en ordentlig uppfattning av hur det ser ut där borta. Det är ju till och med byggnader som är förstörda och innan man kan sätta in pumpen i en byggnad som är förstörd så måste ju byggnaden vara på plats så det kommer ju vara en tid här som vi kommer se leveranser för att reparera där borta.

Går det att räkna på vilka ekonomiska effekter det får för företaget isolerat just stormbiten?

– Nej det kan vi inte räkna fram isolerat på det sättet?

Men det betyder onekligen något för Xylem?

– Det betyder något för Xylem, och det känns bra att vi kan erbjuda våra produkter och expertis för att kunna hjälpa till i det läget man har i USA just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista