Mats Lagerblad, operativ chef på polisen i Kronoberg. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Småland

Volontärer ska hjälpa polisen

"De ska sprida information"
1:34 min

Polisen i Kronobergs län ska nu satsa på volontärer, som utan betalning ska hjälpa polisen med information till allmänheten. Men de får inga polisiära befogenheter. Förhoppningen är att de första volontärerna ska börja i Växjö nästa år.

– Polisvolontärerna är ett bra komplement till vår ordinarie polisverksamhet. De kan hjälpa oss att komma närmare medborgarna i olika frågor och hjälpa oss med informationsspridning, säger Mats Lagerblad som är operativ chef på polisen i Kronoberg.

Nästa år hoppas Mats Lagerblad att de första volontärerna ska börja jobba i Växjö kommun. Sedan ska verksamheten spridas till resten av kommunerna i Kronobergs län. 

För att bli antagen som volontär måste man vara äldre än 18 år. Polisen sköter utbildningen och innan volontärerna får börja jobba görs en kontroll mot olika polisiära register.

– Volontärerna kommer inte att få några som helst polisiära befogenheter. De har inga andra rättigheter än alla andra medborgare.

 Men vad ska de göra?

– De ska bland annat sprida brottsförebyggande information och vara med vid stora evenemang. De ska även sprida information och hjälpa till med vägvisningen, men inte som trafikvakter. De ska hjälpa oss med det som inte är regelrätt polisarbete.

Hur stort är intresset?

 – Vi vet att det finns ett intresse och frågan har också varit uppe i kommunernas brottsförebyggande råd. Där finns också ett visst intresse och inte minst från Växjö kommuns sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".