Camilla Steise med den väst som volontärerna får bära. Foto: Hasse Carlsson/SR
Kalmar län

Volontärprojekt sprids i Småland

Camilla Steise: ”De är väldigt ivriga och positiva”
1:27 min

Försöket med polisvolontärer som pågått i Mönstrås och Högsby sedan två år har varit så positivt att det kommer att bli permanent, succesivt i hela polisområdet Kalmar och Kronobergs län. Camilla Steise som drog i gång försöket i Högsby och Mönsterås ska nu ansvara för genomförandet i de båda länen.

– Vi vill ju ha människor som speglar samhället så vi vill rekrytera väldigt brett. Här i Mönsterås och Högsby när vi körde igång har vi haft åldrar från 18 till 75, säger hon till P4 Kalmar.

Verksamheten kommer ursprungligen från England och det var där Stockholmspolisen fick idén för cirka sju år sen. Där har volontärernas uppgifter hela tiden ökat. De är inte poliser men finns på plats vid evenemang, brottsförebyggande arbete och en hel del stökiga kvällar på stan. De gör inga ingripanden, men kan snabbt komma i kontakt med de poliser som är i närheten.

Fika som ersättning

Arbetet sker ideellt utan ersättning, frånsett någon fika. Trots det har det inte varit svårt att rekrytera det 20-talet volontärer som finns i Mönsterås och Högsby. Camilla Steise tror inte att det ska vara svårt på andra håll i länen heller.

– Vi har inte haft något problem med att få folk att ställa upp, tvärtom är de väldigt ivriga och positiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".