Gert-Ove Karlsson. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.
Oskarshamn/Nybro

Två bilprovningar bedömde olika

2:16 min

Gert-Ove Karlsson var intresserad av att köpa en bil, så han besiktigade den i Oskarshamn för att se så det inte fanns några allvarliga fel. Endast mindre brister påpekades, så han köpte bilen. Vid ombesiktningen i Nybro upptäcktes dock fel som inte hittades först. Bilprovningen gjorde en tredje besiktning och ersätter nu kunden för reparationer.

Bilprovningen i Oskarshamn missade en rad allvarliga fel på en bil som Gert-Ove Karlsson var intresserad av att köpa. Han bokade tid för att få en koll på att den var okej och då upptäcktes endast några smärre fel. Vilket gjorde att han slog till och köpte bilen. Då han ombesiktigade bilen i Nybro så upptäckes däremot en rad allvarliga fel.

– Jag ville testa den och se vad det var för fel på den innan jag köpte den, säger Gert-Ove Karlsson.

Köpte bilen efter positivt besked

Det var inga större fel. Ett par bromsrör med rostskador och att handbromsen tog dåligt. Rena skitfelen på en bil, inte dyrt att åtgärda, så han slog till och det blev ett köp. Men då han skulle ombesiktiga så var det betydligt mer fel som upptäcktes. Bland annat spindelled, rostskadat fjädersäte och bilbälteslåsen bak saknades. Det kostar en del att fixa.

– Till en sådan här bil är det dyra reservdelar.

Om du hade fått det här beskedet vid första besiktningen hade du köpt bilen då?

– Definitivt inte.

Gjorde en tredje besiktning

Efter att vi träffat Gert-Ove så kontaktade vi bilprovningen och de kallade in hans bil och gjorde en besiktning med en tredje besiktningsman, som konstaterade att man slarvat i Oskarshamn. Besiktigar man en bil som man ska köpa ska det vara rätt säger platschefen Johan Lundström:

– Ja, det håller jag med om. Det här är en besiktning som inte är korrekt utförd. Då har vi som rutin att ta in bilen en tredje gång. Sen är det viktiga för oss är att vi står för det vi har gjort.

Vad kom ni fram till?

– Att den första besiktningen inte var korrekt. Och vi ersätter kunden fullt ut, så han får bilen i det skicket den skulle ha varit i när den lämnade Oskarshamns bilprovning, säger Johan Lundström, chef för ett par bilprovningar i länet.

Det görs över fem miljoner besiktningar av fordon årligen i landet och det är en handfull som går lika snett som Gert-Oves.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista