Mejerichef Erik T Carlsson visar hålet som den numer skjutna talgoxen lyckades åstadkomma. Foto: Sveriges Radio/ Scanpix
Halmstad

Talgoxe vid mejeri sköts av Anticimex

"Vi har ett problem med en fågel som gör hål i väggen"
1:29 min

Att en talgoxe väljer ett mejeri där man tillverkar ost som sitt revir, kan ju tyckas smart. Men om fågeln börjar hacka hål i mejeriets vägg, då kan det ta en ände med förskräckelse. Som för den talgoxe som bosatt sig vid Arlas anläggning i Kvibille. Under torsdagen sköts den ihjäl, av Anticimex som skickat en skyddsjägare.

Som för den talgoxe som bosatt sig vid Arlas anläggning i Kvibille. I går sköts den ihjäl, av Anticimex som skickat en skyddsjägare.

– De har skjutit en talgoxe, bekräftar mejerichefen Erik T Carlsson.

Den nu skjutna talgoxen hade dubbel otur. Den missade inte bara all ost för väggen den hackat flera stora hål i går inte till lagret. Dessutom borde Anticimex jägare inte ha kommit alls.

Ann-Marie Florén vid Hallandspolisen upptäcker när vi ringer att jägaren i fråga glömt att förnya sitt tillstånd för skyddsjakt. Det gick ut i augusti.

Och säger Anders Wirdheim, informationsansvarig vid Sveriges Ornitologiska Förening - skyddsjakt på talgoxar får överhuvudtaget inte ske.

– Det kan tyckas vara en liten sak eftersom vi har miljoner talgoxar i Sverige. Men om jag tolkar lagen rätt så har det begåtts ett lagbrott eftersom man inte får skyddsjaga talgoxar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".