Länssjukhuset. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio
Kalmar

Läkare missade hjärnblödning – kvinna dog

En kvinna som sökte akutvård i Kalmar för huvudvärk avled tre dagar senare av en hjärnblödning. Tecken på begynnande hjärnblödning fanns redan vid första besöket, men det missade läkaren. Nu anmäler landstingets chefläkaren händelsen.

Förutom att den första läkaren missade de tecken på begynnande hjärnblödning som fanns på röntgenbilderna, så blev det också en kommunikationsmiss när en andra läkare senare upptäckte det hela vid en säkerhetsgranskning av bilderna.

Skickdes hem

Kvinnan det handlar om sökte akuten för kraftig huvudvärk, men skickades hem eftersom inga tecken på begynnande hjärnblödning hittade på röntgenbilderna som togs.

– Att granska röntgenbilder kan vara vanskligt, man såg i initialläget förändringar som man inte var säker på vad det var, säger chefläkare Rolf Sandin.

I Kalmar läns landsting är det rutin att av säkerhetsskäl låta en annan läkare granska samma röntgenbilder och när det gjordes tre dagar senare upptäcktes en mindre blödning på bilderna, en så kallad subaraknoidal blödning i hjärnan, ett tillstånd som inte sällan följs av en ny blödning.

Avled i sitt hem

Så blev det och patienten avled i sitt hem. Det var samma dag som den nya upptäckten gjordes. Men sjukhuset försökte aldrig få tag på patienten igen. Av någon anledning förstod nämligen inte den andra läkaren att upptäckten var ny, utan trodde att den första läkaren redan hade koll på den mindre blödningen.

– Där blir det ett missförstånd, säger Rolf Sandin.

Han säger att det sannolikt ändå då var för sent att ha kunnat rädda hennes liv eftersom neurokirurgerna som kan göra dom nödvändiga ingreppen finns i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".