Bengt Persson fyller lastbilen med elektronikskrot som ska återvinnas. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Långt ifrån köpfritt

1:31 min

I dag, sista lördagen i november  är det den köpfria dagen. En dag det är tänkt att vi inte ska handla alls, eller i alla fall mindre än vanligt. Men det kommer troligen inte att märkas, för vi handlar allt mer nytt och slänger det gamla, trots att det ofta är saker som ofta fungerar.

Bengt Persson kör en stor lastbil med släp och samlar ihop burarna med kasserad elektronik på våra återvinningsstationer och kör dem till återvinning. Han har inte märkt av någon lågkonjunktur eller köpbojkott utan kör med fullt lass hela tiden.

– Jag lastar 44 burar varje gång och jag lossar fyra dagar i veckan, det blir över 200, säger Bengt Persson.

Bara på Tegelviken, som är återvinningscentral i Kalmar hämtar han runt 24 burar med elskrot i veckan. Och han tror att mycket av det som slängs fortfarande fungerar.

–  Alla de här tjock tv-apparaterna fungerar säkert, det är bara att det ska vara platt tv idag.

Slänger man i onödan?

– Ja, jag tror det.

All elektronik går till återvinning, en del i Sverige, en del i Tyskland. Bland annat finns det guld och koppar i många saker.

Så även om det är skräp så finns det ett värde i till exempel tjock-TV apparater som slängs för att ge plats åt modernare platta apparater.

– Det är mycket värde i detta, säger Bengt Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista