Klicka för grafik: Varselvågen 2012
Kalmar län

Länet hårt drabbat av varsel

1:36 min

Över 1300 personer varslades om uppsägning i Kalmar län under årets första tio månader, det visar den statistik som tagits fram av Arbetsförmedlingen och statistiska centralbyrån på uppdrag av Sveriges Radio. Det placerar Kalmar län högt upp på listan över län som drabbats hårt av varsel sett till antalet invånare.

I Kalmar län handlar det om totalt 1393 personer som någon gång under året fått ett besked om att de varslas om uppsägning.

Personer som finns över hela länet, och såklart har en del varsel handlat om ett fåtal personer, men flera varsel har också berört många människor.

Två varsel samma dag

För att nämna några,130 personer i Orrefors och Åfors, 58 personer på Mönsterås bruk, Apoteket 40 i Kalmar, Slip Naxos i Västervik 25. Och en dag i slutet av januari kom två varsel på samma gång.  Atlas Copco i Kalmar varslade då 45 anställda om uppsägning och samma dag varslade 40 personer på ABB i Figeholm.

Vi pratade med  maskinföraren Marcus Westergren och truckföraren Tord Vestergren efter varselbeskedet i januari.

– Det känns inte bra, det ärmånga som går ovisshet.

– Man får inte måla fan på väggen, man happas på att det kommer in nya order på något sätt, att det rättar till sig. Men det ser inte ljust ut.

Oklart hur många som fått gå

Exakt hur många av de 1393 personer som varslades under årets första tio månader i Kalmar som sedan verkligen fick gå från sina jobb säger inte statistiken något om.

Men På ABB i Figeholm tillexempel fick 30 av de 40 varslade gå, men idag säger chefen där att runt tio personer har återanställts eftersom man ökat något i produktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista