Bergkvarabuss. Arkivfoto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio
Småland

Närgångna frågor från bussbolag

1:53 min

Hur många barn har du och hur gamla är de? Det vill Bergkvarabuss ha reda på före en anställning. En kvinna som sökte jobb på bussbolaget uppmanades att skriftligen besvara frågorna om barn och familjeförhållanden. Märkliga frågor tyckte hon och kontaktade oss på nyheterna.

– Om man inte vill behöver man inte svara, säger Göran Mellström VD på Bergkvara buss.

Bussföretaget motiverar sin frågor om barn med att det är viktigt att känna till de anställdas familjeförhållande.

– Det kan vara svårt att jobba som trafikledare om man har ett antal småbarn

Det gäller att få rätt man på rätt plats menar Göran Mellström. Blanketten har använts åtminstone de senaste tio åren och tanken enligt företaget är att göra det så bra som möjligt både för arbetsgivaren och den som får en anställning.

 – Det finns ingen lag som reglerar hur de får bära sig åt och vad företagarna får fråga om. I princip får de fråga om vad som helst, säger LO-juristen Sofie Renström som arbetar med integritetsfrågor.

Vad ska en arbetssökande svara om man får frågor om barn?

– Man skulle önska att de svarar att det har företaget inte med att göra. Tyvärr känner sig många tvingade att svara på de här frågorna fastän de inte vill.

Bergkvara buss VD Göran Mellström vänder på problembilden och säger att det kan vara en styrka för en arbetssökande att ha många barn.

Det kan betyda att man är mogen och ansvarstagande. Det ser företaget som en fördel. Men man överväger ändå att ta bort frågorna om barnen i ansökningsformuläret.

– Eftersom någon uppfattat det som stötande så måste vi ta det till oss och överväga om det är en uppgift som kanske är överflödig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista