Foto: Johan Hermansson/Sveriges Radio.
Vimmerby

Vimmerby kan lämna Kalmar län

Den borgerliga alliansen i Vimmerby vill att kommunen förbereder sig för att kunna bryta sig ut från Kalmar län och gå till Östergötland. En sydsvensk region där Kalmar läns landsting går samman med Kronoberg, Blekinge och Skåne vore förödande för Vimmerby och därför bör kommunen utreda vad det skulle innbära om de istället gick till Östergötland och om det är praktiskt möjligt.

Landstinget i Kalmar län har liksom Kronoberg, Blekinge och Skåne tidigare skrivit under en avsiktsförklaring om att arbeta för en gemensam sydsvenskregion.

"En sådan region skulle vara förödande för Vimmerby kommun att tillhöra" skriver alliansen i Vimmerby i en motion som vill att fullmäktige ikväll tar beslut om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda vad ett länsbyte till Östergötland skulle inneböra för kommunen och om det är möjligt att genomföra utifrån att det också ska godkännas av Östergötlands län och regeringen.

– Vi känner ju att vi måste på något sätt måste ta ett initiativ. Vi måste ju tycka något, säger kommunalrådet (M) Micael Glennfalk, samtidigt som han betonar att det ikväll inte handlar om en ansökan om att byta län, men att vara beredd om Kalmar län går söderut. 

Grannkommunen Västervik har redan påbörjat en utredning i samma ämne. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) säger till Vimmerby Tidning/Västerviksposten att de vill utreda vilket län som är bäst att tillhöra och ser i första hand till sjukhuset i Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".