1 av 2
Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
2 av 2
Demonstranter samlades utanför fullmäktigemötet. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
västervik

Karavan mot skolnedläggningar

Traktorkaravan till Västerviks kommunhus
1:09 min

Under måndagen genomfördes flera protester mot de planerade nedläggningarna av glesbygdsskolor i Västerviks kommun. Vid lunchtid rullade en karavan med 24 traktorer in mot centrum för att visa sitt missnöje.

Protesten handlar om tjänstemannaförslaget att lägga ned tio förskolor och skolor i Västerviks kommun. Tanken var att karavanen skulle möta kommunens politiker och ge dem ett kunskapens äpple vid lunchtid.

Traktorerna var dock nästan 45 minuter försenade in till kommunhuset. Resan från Gamleby tog längre tid än planerat eftersom en av traktorerna var tvungen att köra väldigt långsamt.

Missade politikerna

Den här förseningen innebar att kommunens ledande politiker hann lämna kommunhuset. Men Martin Johansson från Loftahammar som ledde karavanen var ändå nöjd.

– Ja jag tror att den är ganska lyckad för det var ganska mycket folk som såg oss, säger Martin Johansson.

Är det denna traktordemonstration som räddar landsbygdsskolorna?

– Vi vet inte, men vi måste göra vad vi kan helt enkelt, svarar Martin Johansson.

Förvånade miner

Bland de anställda på kommunhuset var förvåningen stor när traktorerna körde in på parkeringen och det var många som tog fram sina mobiltelefoner för att ta kort på demonstranterna.

Får inte större plats

Men enligt kommunalrådet Harad Hjalmarsson (M), får den spektakulära demonstrationen inte mer utrymme bland politikerna än de som kommit in tidigare i mail och telefonsamtal.

– Vi får lägga det till alla övriga synpunkter som kommer in. Men en sak är säker; det blir ju inte lättare, säger Harald Hjalmarsson (M) kommunalråd i Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".