1 av 5
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Oskarshamn

Missbrukare tvingas bo i baracker

1:32 min

I Oskarshamn tvingas några personer med missbruksproblem betala över 4 000 kronor i månaden för att bo i ett barackliknande hus i skogen. De boende i Spånghagen är nu kritiska till kostnaden eftersom de bland annat måste stå ut med att skadedjur tar sig in och att elen sprakar i kontakterna.

– Jag tycker inte att människor ska bo i de här lägenheterna överhuvudtaget om jag ska vara ärlig. För det är under all kritik, säger Patrik som bor där.

Tillsammans med Robert visar Patrik upp en av lägenheterna i vad som utifrån sett ser ut som en röd förrådslänga, förutom att yxhugg ses i ståldörrarna. Här har tillexempel glas krossats, elkontakter börjat brinna och tvättstugan översvämmats.

Alternativet är hemlöshet

Spånghagen är ett boende där missbrukare kan bo utan krav på att sluta missbruka, men där de kontrolleras då och då av socialtjänsten.

Alternativet till Spånghagen är hemlöshet. Socialtjänsten betalar hyran för några av de boende, men två får betala ur egen ficka. Det handlar om över 4 000 kronor i månaden för en mycket dålig standard.

"Blir jättekallt"

– Det är bra på ett sätt, att man har tak över huvud. Men det är ju det här med standarden. Du får ju dra på elementen utav helsike för det drar ju från dörrarna nu när det börjar bli kallt. Det blir jättekallt liksom, säger Robert.

Ohyran måste bort

Men socialnämndens ordförande Andreas Erlandsson tycker inte hyran är för hög eftersom kommunen lägger mycket pengar på boendet.

– Under de här förhållandena tycker jag att det är motiverat med den hyresnivån. Men däremot måste ju de här sakerna åtgärdas vad gäller ohyra och elsäkerhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista