Arkivfoto: Scanpix
sverige

Nytt virus hos får och nötkreatur i Sverige

Ett nytt virus, Schmallenbergviruset, har hittats hos får och nötkreatur i Sverige. Viruset kan leda till missbildade foster hos får, getter och nötdjur och undersökningar visar att smittan är utbredd.

Smittan sprids inte till människor och det är ofarligt att dricka mjölk eller äta kött från djur som haft infektionen.

Viruset upptäcktes första gången i Schmallenberg i Tyskland i slutet av förra året och påträffades även hos idisslare i Holland och Belgien. Under 2012 har viruset spridit sig till flera länder i Europa.

Smittan kommer inte att leda till några restriktioner från Jordbruksverket och djurhållare kommer att kunna flytta sina djur som vanligt.

– Infektionen är spridd i princip hela Sverige och har också påvisats i Norge, Finland och Danmark så det är sannolikt så att vi kommer att ha smittan åtminstone under flera år framåt, säger veterinär Kristina Mieziewska på Jordbruksverket, enligt ett pressmeddelande från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista