Marie Morell (M) Foto: Sveriges Radio
vimmerby

Inte direkt öppna famnen för Vimmerby

"Det kräver mycket analyser"
1:56 min

Det är inte alldeles enkelt för en kommun att byta län. Det säger östgötska landstingsrådet Marie Morell (M) med anledning av Vimmerbypolitikernas förhoppningar om att i framtiden få tillhöra Östergötland istället för Kalmar.

Som vi berättade på måndagen så vill allianspolitikerna i Vimmerby att kommunen utreder möjligheterna att tillhöra Östergötland om Kalmar går med i en sydsvensk region.

Att förhandla med enskilda kommuner som vill tillhöra Östergötland ligger långt ner på östgötapolitikernas önskelista. De vill i första hand diskutera samgående med andra landsting och regioner.

Marie Morell (M) som är landstingstyrelsens ordförande i Östergötland säger att förhandling med enskilda kommuner inte har varit prioriterad hittills men hon lämnar ändå dörren på glänt för framtida ansökningar från Vimmerby och andra kommuner.

--Vi får väl se vad som händer om det kommer den här typen av konkreta förfrågningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".