Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Länet har blivit bättre på cancervård

Landstinget i Kalmar län har blivit bättre på sin cancervård, diabetesvård och vården av strokedrabbade. Det visar en ny rapport där landstingen jämförs. Samtidigt finns flera utmaningar att jobba med. Graviditet, förlossning och vård av nyfödda är landstinget inte lika bra på.

Rapporten Öppna jämförelser presenteras av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Socialstyrelsen för att landstingen ska kunna utvecklas och bli bättre, genom att jämföra sina insatser på en rad områden.

Årets rapport är den sjunde i raden och visar att landstinget blivit bättre på flera områden.

Bättre inom flera områden

Den medicinska kvaliteten för både diabetes- och strokesjukvården i länet är till exempel bland den bästa i landet och även cancervården har blivit bättre, liksom hjärtsjukvården.

– Det är oerhört tillfredsställande att det främst är de medicinska kvalitetsmåtten som förbättras, säger landstingsdirektör Alf Jönsson i ett pressmeddelande.

– Att vi har bland de bästa resultaten i landet när det gäller förtroende och patienterfarenheter, tillgänglighet och ekonomi vet vi sedan tidigare. Det ska vi vårda. Nu tar vi steg framåt också på de medicinska områdena

Ambulanserna i Kalmar län är snabbast på plats efter prio 1-larm jämfört med i de övriga Smålandslänen och även i en riksjämförelse ligger Kalmar län högt.

Effektivaste landstinget

Enligt rapporten är också landstinget i Kalmar län mer effektivt än något annat landsting när det gäller hur mycket sjukvård som utförs per satsad krona. Måttet som används, kostnad per DRG-poäng var, var 41 245 kronor här; genomsnittet för riket 44 549 kronor.

Men det finns också fler utmaningar för landstinget att jobba med. Graviditet, förlossning och nyföddhetsvård är några områden där landstinget visar svaga resultat.

– I kommentarerna från de områdesansvariga finns många förslag och reflektioner kring resultaten. Dem måste vi jobba vidare med för att bli bättre, säger Alf Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".