1 av 5
Stålhagen i Hultsfred. Foto Peter Bressler Sveriges Radio
2 av 5
Dennis och hans kompisar trivs i Stålhagen. Foto Peter Bressler Sveriges Radio
3 av 5
Bild från Stålhagen. Foto Peter Bressler Sveriges Radio
4 av 5
Här bor nästan inga med utländsk bakgrund
5 av 5
Här är andelen med utländsk bakgrund högst
Hultsfred

Boendet i länet allt mer segregerat

"Det är mer öppenhet i Stålhagen"
1:27 min

Invandrare som kommer till länet hamnar oftast i områden där andelen med utländsk bakgrund är hög. SCB-statistik som Sveriges Radio beställt visar att nästan varannan boende i Stålhagen i Hultsfred idag antingen är född utomlands eller har en förälder som är det. För tjugo år sen var det 22 procent.

– Jag trivs på grund av att man kan bättre umgås med människor här. Man ser att barn leker ute. Det är mer öppenhet i Stålhagen, säger Simira Wermez som bor i Stålhagen.

Flyttade tillbaka

Simira kom från Bosnien till flyktingmottagningen i Stålhagen för 18 år sen. När hon fick uppehållstillstånd flyttade hon ut till en lägenhet i bostadsområdet.

Efter en kort utflykt till annat boende i Hultsfred flyttade hon tillbaka till Stålhagen. Här har hon har sina vänner och gemenskap.

Byggdes på 70-talet

Stålhagen med sina hyreshus och villor ligger här uppe på en höjd efter den södra infarten till Hultsfred. Området byggdes i början av 1970-talet för att möta spånskivefabrikens behov av bostäder till sin personal. Men behovet försvann när det började gå dåligt för industrin.

Här var det 22 procent 1990 som antingen är född i annat land eller har en förälder som är det. Den andelen var 2010 uppe i cirka 48 procent.

Stålhagen lockar

Achmed Jelikader är handlare i servicebutiken. Han har under åren sett att de som kommer till flyktingmottagningen här i området väljer att stanna kvar.

– Det är många asylsökande som väljer att stanna kvar här. Det är också många som pratar om att de ska låta sina barn få växa upp på ett fint sätt i det här lugna området. För det är långt borta till kriminalitet, säger han.

"Skulle må bra av att se svenskar"

I tre år har han haft sin servicebutik i Stålhagen. Han jobbar varje dag i sin butik. Det är inte många svenskar han ser handla här.

– Det är synd för att de som bor här skulle må bra av att se och umgås med svenskar, säger Acmed Jelikader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".