Filip Gustafsson var en av de Västervikselever som fick besöka industrier i kommunen. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Västervik

Elever fick smaka på industrin

"Kan vara kul att se hur det är"
1:45 min

Under måndagen kördes tre bussar med högstadieelever ut till flera industrier i Västerviks kommun. Syftet med besöken var att eleverna skulle få ett intresse för att först utbilda sig, och sedan börja jobba inom industrin.

– Det är väl bra att man får en insikt i arbetslivet, speciellt sådana här saker. Alltså man är ju inte så medveten om sådana här industrier, säger eleven Rebecka Lundh.

Känns det viktigt att åka i väg på sådana här saker?

– Ja kanske, man slipper ju skolan i varje fall, svarar klasskamraten Josefin Ekeflod.

Besök på fem industrier

Vid tvåtiden på måndagseftermiddagen, några minuter försenade, lämnade de tre bussarna Ellen Keyskolan i Västervik för att köra ut eleverna till fem industrier i kommunen.

Tanken med besöken var att högstadieeleverna skulle få se arbetsplatser de inte kände till sedan tidigare. För enligt projektledaren Mattias Olsson, är industrijobb framtiden.

Är det inte att lura elevrena nu när det sker så många varsel inom industrin?

– Nej, men de står också för en generationsväxling. Just nu är det en svacka, men man är konkurrensutsatt och behöver ny kompetens i framtiden, svarar Mattias Olsson.

"Folk står inte på kö"

Lars-Åke Furunäs, vd på Tjust Mekaniska, håller med om att det är viktigt för framtiden att högstadieeleverna får upp ögonen för industrin.

– Folk står inte på kö för att jobba på en mekanisk verkstad. Utan idag vill folk jobba med media, PR och lite internetbitar. Man tror väl den traditionella industrin är död, men det är den inte, säger han.

Inga planer

Men bland de högstadieelever P4 Kalmar pratade med innan bussarna lämnade skolan så verkade det inte finnas några som helst planer på att arbeta inom industrin.

– Nej jag tror inte det, men det kan ändå vara kul att se hur det är. En bra erfarenhet, säger Filip Gutsfasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".