1 av 2
Nina Lööw, Odensvi föräldraförening. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
2 av 2
Christin Rampeltin Molin (M). Foto Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Odensvi

Föräldrar planerar friskola i Odensvi

Föräldrar planerar friskola efter sparförslag
1:27 min

I Odensvi utanför Västervik har kommunens planer på att lägga ned skolan lett till att flera föräldrar tänker ansöka om att starta en friskola. Om en och en halv vecka bestämmer kommunfullmäktige om skolan får vara kvar eller inte. Trots det har föräldrarna redan kommit långt i arbetet för en friskola.

– Vi småforskar lite med olika alternativ vad man kan hyra och vad man kan köpa. Det finns samarbete mellan olika byar här, säger Nina Lööw som är ordförande i Odensvi föräldraförening.

Det var för en dryg månad sedan som skoltjänstemännen i Västervik presenterade ett sparförslag som innebar att ett 15-tal skolor och förskolor på lansdbygden skulle läggas ned till sommaren nästa år.

Nu har förslaget visserligen omarbetats en del, men när förslaget snart tas upp för beslut är fortfarande nedläggning av flera skolor kvar. Bland annat den i Odensvi.

Flyttplaner 

Även om skolan varit nedläggningshotad tidigare så har den sista månaden varit jobbig för de boende på orten. Många funderar på att flytta därifrån.

– Det är ju inte roligt. Man mår ju dåligt i det, och det gör ju alla. Det här ju något vi pratar om hela, hela tiden, säger Nina Lööw.

Om politikerna bestämmer att skolan i Odensvi ska försvinna kommer alltså föräldrarna lämna in en ansökan om att starta en friskola där. Sedan hoppas de att skolan kan vara klar om ett år. Men frågan är om Västervik har råd med en friskola nu med tanke på den dåliga ekonomin. För det är ändå kommunen som måste betala för att eleverna går där.

– Ja det har vi inget val att göra, men vi väger in det i vårt beaktande, självklart, säger Christin Rampeltin Molin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Men hur schysst är det att ni startar en friskola, och där med tvingar kommunen betala fast ekonomin är dålig?

– Så mycket pengar är det ju inte de sparar, säger Nina Lööw.

Så du har inte dåligt samvete?

– Nej, jag har inte det. Jag är jätteledsen men jag har inte något dåligt samvete, svarar Nina Lööw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".