Tove Bluem och Maxe Axelsson i studion tillsammans med artisten Paulo Mendonca inför sändningen. Foto Peter Andersson
Torsås

Världspremiär för webb-tv från Torsås

"Finns ingen plats för misstag"
1:25 min

Nu börjar eleverna på artist-, studio- och producentgymnasiet Stage for You i Torsås med direktsändningar av musikprogram på webben. Under onsdagskvällen är det premiär med artisten Paulo Mendonca.

– Just nu håller vi på med souncheck inför livesändningen klockan 20, säger Maxe Axelsson som är ansvarig för sändningen.

– Det vi gör nu är att vi sätter alla sound inför det här. Nästa steg är bildrepetition. För det är ju så att vi sänder live över hela världen.

Följer artister i studion

Maxe Axelsson står och övervakar repetionerna som pågår för fullt i studion i medielokalerna på Mjölnergymnasiet. Vid mixerbordet står artisten Paulo Mendonca med sin gitarr framför en mikrofon. Det är fullt med musiker i alla hörn av studion som spelar med och övar inför sändningen.

Tanken med webbsändningen är att skapa ett livemusikprogram där man kan följa artisternas arbete i studion. För det saknas i dagens mediautbud, anser Maxe.

"En blessing"

För Paulo som gör comeback efter flera år som låtskrivare och producent är det här ett viktigt framträdande.

– Att nå ut till så många som möjligt. Det är första gången i Sverige. Att kunna sitta i studio i Torsås och att folk i hela världen kan se oss leka är fantastiskt. Det är en "blessing", säger han när vi avbryter honom mitt i repetitionerna.

Pluggar repliker

Tove Bluem från utbildningen ska leda programmet. Och det är premiär även för henne.

– Det känns bra. Det ska bli roligt. Håller just nu på att plugga in mina repliker. Vi ska köra live och det finns inte plats för några fel och misstag, säger hon.

Tove tror att det kommer att finnas många som tittare eftersom hon tycker att skolan lyckats få ut information om sändningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".