Västervik

Landshövdingen gav Slottsholmen tummen upp trots kritik från tjänstemän

1:23 min

För några veckor sedan gav landshövdingen Stefan Carlsson klartecken till Björn Ulvaeus storbygge på Slottsholmen i Västervik. Trots att flera tjänstemän påpekade att det saknades tillräckligt med underlag för att avgöra om det planerade storbygget på Slottsholmen skulle påverka Västerviks stadsbild på ett negativt sätt.

För tre år sedan  köpte Västervikssonen Björn Ulvaeus fastigheten Slottsholmen i Västervik.

Han kom överens  med Västerviks kommun om att bygga en ny byggnad där Slottsholmen står idag. Tanken var att byggnaden skulle bli ett nytt landmärke i staden med semesterboende, hotellkänsla och nöjen.

Hösten 2011 kom bakslaget. Länsstyrelsen upphävde kommunfullmäktiges beslut att anta en detaljplan då de ansåg att byggnaden skulle förändra Västerviks siluett. Länsstyrelsen hänvisade till att det fanns ett riksintresse i att Västervik såg ut på ett speciellt sätt.

– Varje riksintresse har sin egen beskrivning om vad som är viktigt just där. Där man då ska ta hänsyn till allmänhetens intresse. Det betyder ju inte att man behöver bygga ett likadant hus men att man kan hitta nånting som hänger ihop med det andra, säger Birthe Pederson Sieurin, byggnadsantikvarie på länstyrelsen.

En ny detaljplan togs fram där byggnaden delats upp i tre delar. Och för några veckor sedan gav landshövdingen Stefan Carlsson tummen upp för Slottsholmen - trots att flera tjänstemän ansåg att det fortfarande saknades tillräcklig dokumentation som visade att riksintresset för Västerviks stad inte skulle skadas.

– Vi har kommit till lite olika slutsatser gällande om den här nya byggnaden skadar riksintresset. Vi ska försöka resonera oss fram naturligtvis, till en gemensam uppfattning. I den frågan har vi inte lyckats med det och därmed fattade jag beslutet att ge godkänt till planen, säger Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län.

Emil Svensson

Emil Svensson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Reporter
nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista