Just nu

Emmaboda

Nattbevakning stoppade metallstölder

1:45 min

En motorvagn kör varje natt sedan strax efter nyår oregelbunda turer fram och tillbaka längs den sex mil långa järnvägsombyggnaden mellan Emmaboda och Karlskrona, och sedan dess har heller inga nya metallstölder skett.

Det var i slutet av förra året som ombyggnaden drabbades av tre större stölder, och några mindre – till ett sammanlagt värde av ett par miljoner, förutom den extra arbetstid som har gått åt till att reparera skadorna.

Transportstyrelsen, som är byggherre för projektet, beräknar att varje stöld orsakar skador för omkring en halv miljon kronor – och detta oavsett hur mycket metall tjuvarna får med sig som byte, eftersom en hel sträcka på 1 200 meter måste sättas upp på nytt varje gång.

Kommer att kosta två miljoner

Bevakningen kostar uppemot 15 000 kronor per natt. Det innebär att Transportstyrelsen redan nu har gjort av med runt en miljon kronor på skyddet.

– Men det är väl använda pengar, säger Stefan Källberg som är projektledare för Järnväg Sydost.

Han räknar med att skyddet kommer att ha kostat två miljoner kronor till juni, då upprustningen ska vara klar. Det är alltså lika mycket som stölderna har kostat.