Kalmar/Östergötland

Ojämnt åtagande vid järnvägsupprustning

1:48 min

Till hösten ska Stångådals- och Tjustbanan läggas om. Arbetet med omläggningen kostar 100 miljoner kronor och 93 av dessa miljoner har lånats ut av kommuner i Kalmar län. En fördelning som regionförbundet i Kalmar inte tycker är rättvis.

De Östgötska kommunerna bidrar med 7 miljoner kronor, trots att arbetet utförs på den Östgötska sidan.

– Det känns lite konstigt att Kalmar län har ett stort intresse i Östergötland och inte får motsvarande gehör i Östergötland när vi är beredda att lägga så mycket pengar i Östergötland. Det had ju känts bättre om östgötakommunerna hade varit med lite mer på tåget än vad de är, säger Helena Ervenius som är ansvarig för infrastrukturfrågor på regionförbundet i Kalmar län.

Stångådalsbanan och Tjustbanan ska läggas om mellan Bjärka-Säby och Linköping. Övergångar ska även byggas om och bli säkrare. Exempelvis lånar Kalmar kommun ut 34 miljoner kronor till omläggningen, Västervik 19 miljoner och Oskarshamn 14 miljoner. Linköping lånar ut 5 miljoner.

– Vi är gärna med och bidrar till att Stångådalsbanan och Tjustbanan kan utvecklas men vi kan inte gå in med de stora pengarna. De stora pengarna satsar vi kring resecentrum i Linköping, säger Paul Lindvall (M), kommunalråd i Linköping.

Kinda kommun lånar ut 1 miljon och det gör även Åtvidabergs kommun.

– Grunden är egentligen att vi inte ska satsa en spänn för det är statens skyldighet att se till att de här järnvägarna ska upprustas. Vi får fördela de pengar vi har i kommunen och för närvarande så är prio ett för Åtvidaberg att få en bra riksväg 35, säger Lennart Haraldsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åtvidaberg.

På regionförbundet i Kalmar län anser man att fördelningen är ojämn.

– Nu är det som det är. Vi hoppas få en jättebra bana och i nästa veva är kanske Östergötland med mer på tåget, säger Helena Ervenius.