Nybro

Designutbildningar flyttas från Pukeberg

1:15 min

Designutbildningar flyttas från Pukeberg - där ska man istället satsa på glas, glasdesign och tillhörande utbildningar. Det står klart efter att universitetsstyrelsen igår sammanträdde och företrädare för kommun, regionförbund och universitet nu undertecknat ett avtal rörande framtiden för Pukeberg.

Idag undertecknade Stephen Hwang från Linnéuniversitetet, kommunstyrelsens ordförande Markus Lund och Håkan Brynielsson från regionförbundet i Kalmar län en så kallad avsiktsförklaring.

Ett avtal inför framtiden för Pukeberg som centrum för glas och glasdesign. En framtid som ska leda till att man blir bäst i världen på området.

Men de andra designutbildningarna som inte rör glasdesign kommer nu alltså att knytas till Växjö och Kalmar.

– Under den senaste månaden har vi haft en parallell process där vi haft ett mycket bra samtal med Linnéuniversitetet och regionförbundet i Kalmar län. Och det har lett till det vi presenterar idag, nämligen att Pukeberg ska bli världsbäst på glas och glasdesign, säger Markus Lund, ordförande för kommunstyrelsen i Nybro kommun. 

Osäkert om kostnaden 

Framförallt vill man i framtiden locka till sig internationella studenter. Men vad den här förändringen kommer att kosta är ännu inte klart.

– Det får det framtida arbetet visa hur mycket det kommer att kosta alla de här sakerna, säger Stephen Hwang, rektor för Linnéuniversitetet.

Glasskolan i Orrefors kommer även att flyttas till Pukeberg och man vill också knyta kompetens i form av forskning till området. När förändringarna kommer att ske vet man inte heller men den slutgiltiga planen ska vara klar innan årsskiftet.