Hultsfred

Har jobbat i 20 år – sägs upp från Bergs Timber

1:42 min

Under torsdagen fick 16 anställda vid Bergs Timber i Mörlunda besked om att de får gå, efter varslen för 30 kollektivanställda som lades i mitten av januari. Några av de uppsagda upp till 20-30 år i Bergs Timber. För dem har facket gått med på undantag från förtursreglerna.

Med fem som har accepterat att sluta med pension blir minskningen totalt 21 personer, bland dem fackordföranden.

Ett hårt slag för orten, medger platschefen för Bergs Timber i Mörlunda – Per-Åke Berg:

– Det kan vi konstatera, det är ju även kringliggande bygder som drabbar så det är definitvit ett hårt slag. Det har inte varit roligt de är dagarna, det är nu folk kanske erkänner för sig själva vad som håller på att hända och händer.

Några av de uppsagda upp till 20-30 år i Bergs Timber. För dem har facket gått med på undantag från förtursreglerna; företaget som har hävdat att det är en fråga om att kunna köra sågen vidare.

Platschef Per-Åke Berg är ovillig att precisera hur man har valt och valt bort, på annat sätt än att det rör sig om att behålla anställda med bred kunskap och lång erfarenhet inom underhåll.

Ingen ny kris

Talet om sågverkens kris är långtifrån nytt. Men det hjälper inte att vänta på bättre tider längre, säger Per-Åke Berg.

– Jag vill  väl påstå att vi har väntat ut så länge vi har orkat. Om man tittar sig runt om kring ser man att det är många sågverk som tidigare än oss har gjort kraftiga åtgärder.

– Problemet är nog att det varit överetablerat, inte minst i södra Sverige.

Koncernens sågverk i Nybro och Orrefors fick besked om betydligt lättare nedskärningar. Flest sägs upp i Orrefors. sex arbetare.

På tjänstemannasidan sägs en upp i Nybro. Den enda varslade i Mörlunda valde i stället pension.

Facket vid Bergs Timber har ännu inte varit anträffbart för att ge sin syn på att 21 arbetare nu försvinner från sågverket.