Vimmerby

Grönt Vimmerby ska locka fler

1:20 min

Fler turister ska lockas till Vimmerby när staden profilerar sig allt mer inom det gröna området, och då pratar vi om blommor, träd och växter. Vackra Vimmerby heter projektet som ska lyfta fram de parker och trädgårdar som redan finns eller är på gång att byggas upp säger Micael Glennfalk, kommunalråd i Vimmerby.

– Vi har Källingsparken som är en unik park, kulturminnesförklarad. Vi har Astrid Lindgrens trädgårdar som är på väg upp. Och så har vi en designtävling bland tre arkitektbyråer som ska rita upp Vimmerby i framtiden, det gröna Vimmerby i framtiden.

De tre arkitektbyråerna har fått i uppdrag att ge förslag på hur parkerna och mötesplatserna ska se ut och hur upplevelsen ska vara för besökare och för dem som bor i Vimmerby.

Genom projektet hoppas man locka en lite äldre besöksskara.

Vimmerby är ju redan en turistort, mycket på grund av Astrid Lindgrens Värld. Men den är hårt profilerad mot barn och deras familjer.

För de lite äldre som inte längre har barn i den åldern så finns det idag inte så mycket att göra i Vimmerby. Men det har man tänkt att ändra på, bland annat genom Astrid Lindgrens trädgårdar som under våren nu ska börja byggas upp vid Astrid Lindgrens Näs, som är kommunens helägda bolag.

Tanken är att det ska vara en trädgård som ska locka besökare året runt.

Men inte bara besökare, man vill att fler också ska flytta till Vimmerby.

– Den här trippelsatsningen tror vi kommer genera övernattningar och bussresor och besök. Och vi vet att all inflyttning börjar med besök. Det är ingen som flyttar någonstans om man inte besökt orten först. Så vi ser det här som en inflyttningspolitik också, säger Micael Glennfalk.