Kalmar

Oklara regler för bussbyte irriterar

Reglerna för när du kan byta buss utan att behöva betala är förvirrande tycker många. Om du till exempel åker med enkelbiljett med någon av KLT:s bussar, stiger av och efter en stund hoppar på nästa buss i samma färdriktning med samma biljett kan det bli stopp. Men bara om du väljer samma busslinje.

Det fick resenären Britt Svensson veta då hon åkte från Lasarettet i Kalmar till centrum.

– Jag gick upp i varv och var tvungen att prata med KLT som sa att de följer sina regler. Men det blir inte lika för alla.

Britt Svensson åkte från Lasarettet med buss 401 in till Kalmar central. Där frågar hon chauffören om hon får göra ett kortare uppehåll i stan och sedan åka vidare.

Hon får svaret att hon får det inom den tid som står på biljetten men inte med samma busslinje hon först steg på. För hennes egen del var detta inget problem då det fanns andra busslinjer som åker dit hon skulle, men Britt säger att detta inte blir rättvist för alla

– Men om jag bara haft en linje dit jag ska och vill göra ett uppehåll i stan då hade jag fått betala.

Karl Johan Bodell på KLT säger att det inte är okej att åka tillbaka med samma enkelbiljett, men att han inte ser några problem med att resenärer fortsätter åka med samma buss efter ett kortare uppehåll om det gäller samma färdriktning. Han säger att chauffören i detta fall kan ha misstolkat Britt. 

– När man gör ett uppehåll mitt på linjen är det okej för man är fortfarande å väg på sin enkelresa, säger Karl Johan Bodell som misstänker att bussföraren kan ha missförstått Britt.