Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Forskare vill rädda örnar

Ingenjör:”Vi vill rädda örnarna och även ge energi till världen”
1:50 min

Vindkraften ger grön el men verken kan vara direkt dödliga för stora fåglar som örnar. På Mittuniversitetet i Sundsvall pågår nu ett forskningsprojekt för att skydda örnarna från vindkraften. Forskarna vill sätta upp kameror runt ett vindkraftverk som kan upptäcka örnar på väg mot kraftverket på flera kilometers håll. Då slås verket av och örnen riskerar inte att flyga in i dom snurrande rotorbladen.

Naeem Ahmed och hans kollegor på Mittuniversitetet jobbar med avancerad teknologi som ska skydda örnarnas liv.

– Vindkraften har stor potential att ge oss en alternativ energikälla, men det är inte utan problem. Vindkraften är ett stor hot mot det vilda livet, mot fåglarna, mot naturen.

Vill sätta upp kameror
Forskarna vill sätta upp kameror runt ett vindkraftverk som kan upptäcka örnar på väg mot kraftverket på flera kilometers håll. Då slås verket av och örnen riskerar inte att flyga in i dom snurrande rotorbladen.

Kamerorna kan skilja på en örn och till exempel ett flygplan.

Det andra steget är att bygga ett system med ett högt alarmljud, som skrämmer bort örnen när den närmar sig vindkraftverket.

Örnar dör i Sverige
I Sverige får man inte placera vindkraftverken nära örnbon, det krävs ett avstånd på minst två kilometer. Trots det flyger örnar in i kraftverken och dör och i andra länder är problemet ändå större, det säger Anders Wirdhem som jobbar med fågelskyddsfrågor på Sveriges ornitologiska förening.

– Det finns problem i alla länder som har byggt ut vindkraften i stor skala. Vi känner till omfattande problem i USA, Spanien, Tyskland och så nära om i Norge där många havsörnar dött på en ö utanför Trondheim, och även i Sverige har vi problem, säger han.

Vill rädda örnarna men även ge ren energi
Naeem Ahmed tror mycket på vindkraften som lösningen på världens energikris, men tycker också det är viktigt att naturen inte tar skada:

– Vi vill rädda världen och naturen, och även ge energi till världen, säger Civilingenjören Naeem Ahmed på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Reporter Imran Hafiz Muhammad och Mikael Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".