Sebastian Blomqvist. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio
Mönsterås

Inga pengar för elev som placerades i särskolan

1:21 min

Mönsterås kommun tycker att man gjorde rätt när Sebastian Blomqvists placerades i särskola. Men några dokument som bevisar det kan de inte hitta eftersom de papprena försvunnit. Eftersom det inte är bevisat att placeringen i sig var fel så kan Sebastian Blomqvist inte vänta sig någon ekonomisk kompensation, säger kommunens utbildningschef, Göran Pettersson.

– Vi anser inte att det är klarlagt att den här eleven har varit felaktigt placerad. Det tycker vi utifrån att vår personal under alla år i särskolan inte har upplevt att han var varit där felaktigt, säger Göran Pettersson.

Handlingar har försvunnit

Egentligen ska alla elever i Sverige gå i ordinarie skola, utom de som har en utvecklingsstörning av tillräckligt allvarligt slag. I Sebastian Blomqvists fall finns det ingenting som visar att han har en sådan utvecklingsstörning. Men det har funnits, tror Göran Pettersson. Fast de handlingarna har kommit bort. 

– De som hade hand om det här har inte kvar dokument som bekräftar att eleven skulle tillhöra särskolans personkrets.

Sebastian Blomqvist själv är ledsen över att han tvingades gå i särskolan.

Lyssnartips! Har du ett tips? 0480-59 000 eller nyheter.kalmar@sr.se

Glenn Möllergren

Reporter
glenn.mollergren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista