Kalmar

Nu görs det upp om skadestånd efter Bergabranden

1:42 min

På måndagen inleddes förhandlingar om skadestånd till flera företag som drabbades av den stora branden i Berga centrum i Kalmar hösten 2011. Sju ungdomar dömdes till skadegörelse och allmänfarlig vårdslöshet eller anstiftan till samma brott. Flera företagare och fastighetsägare fick sina lokaler förstörda helt eller delvis i branden och har krävt skadestånd av ungdomarna.

I oktober 2011 tände ett gäng killar på ett par soptunnor som stod intill en husvägg i Berga. Branden blev så kraftig att stora delar av Berga centrum förstördes och flera företag fick sina lokaler eller fastigheter förstörda. Två försäkringsbolag och en bank kräver nu tillsammans cirka 15 miljoner kronor av killarna. Många av de mindre företagarna har dragit sig ur och vill inte längre ha några pengar.

Kan bli dyrt för killarna

Alla de sju killarna som nu krävs på skadestånd bestrider det - och vill inte betala de stora summorna. Beroende på hur domstolen bedömer det killarna har gjort kan de bli skyldiga att betala skadestånd. Det spelar även in hur killarnas egna försäkringsbolag bedömer det som hänt. Om de få hjälp att betala eller inte. För dem som saknar försäkring kan det bli riktigt dyrt. 

Thomas Roshan driver en frisersalong i Berga centrum. Han är nu granne med en byggarbetsplats och säger att hans företag har påverkats mycket. 

– Mindre folk som rör sig här, så det är inte lika mycket, än så länge, säger han. 

Alla vill inte stämma killarna

Frisören Thomas Roshan bestämde sig tidigt för att han inte ville vara med och driva skadeståndsprocessen mot killarna. Han hoppas nu istället att ett nytt uppbyggt Berga Centrum som ska bli färdigt runt jul kan ge hans företag en skjuts.

– Det kan inte bli sämre än det här, säger han.